Gastexposanten 2022

Machiel Sol

12 en 13 maart 2022
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7  

Machiel Sol is een expressionistische schilder.
De maker van abstract-figuratief werk.
Hij is autodidact en woont en werkt sinds 1987
In Havelte. De Russische schilder Wassily Kandinsky
was ooit een belangrijke inspiratiebron. Vanuit zijn
perceptie richt hij zich op  thema’s zoals de
natuur, flora en fauna, de mens en het universum.
En geeft een eigen interpretatie hieraan met de
voor hem zo belangrijke kunstzinnige vrijheid. Hij schildert
met acryl en  maakt ook gebruik van gemengde technieken.
Soms in combinatie met organische materialen. Harmonie
en  evenwicht zijn factoren die er toe doen maar het
uitdagende aspect van het onbekende is minstens zo
belangrijk. Perfectie mag maar hoeft niet. Uiteindelijk
gaat het om het eindresultaat.

https://machielsol.wordpress.com/galerie-2-2/

Machiel Sol
Dennenlaan 24
7971 AR Havelte
06 81336895

Willem van Spronsen
12 en 13 maart 2022
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7

TOONT DE MOOISTE PLEKJES VAN DIEVER met de oude kerk en de molen “De iconen van Diever”
Onderwerpen: Portretten, landschappen, monumenten, stillevens. 

 Opleiding:
– Koninklijke Academie Den Haag
– Marten Toonder

 Tentoonstellingen o.a.:
-Gemeentemuseum Den Haag
-Hermitage Amsterdam
-Comenius Museum;
-Solo-tentoonstelling  MALTA 2018 en 2019 VALLETTA

 Opdrachten:
-Universiteit Wageningen 30 pentekeningen
-Directie Schiphol
-Gemeente Hilversum

 Aankoop:
-Nederlandse Ambassade in Malta
-Gemeente Hilversum
-Internationaal Taleninstituut Malta
-Particulieren  New York, Frankfurt, London, Valletta, Amsterdam

 Onderscheidingen:
-Genomineerd als schilder van het jaar
-Ridder in de orde van Oranje Nassau

willemvanspronsen.carbonmade.com

Margriet Kroeze
12 en 13 maart 2022
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7  

Kunst is mijn natuur is mijn kunst’

Margriet Kroeze vindt inspiratie in haar directe leefomgeving in de natuur. Kunst en de natuur zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden. In haar werk is meestal wel een element uit de natuur te vinden. Margriet omschrijft het zelf als: kunst is mijn natuur, natuur is mijn kunst. Zij schildert en tekent op locatie waardoor ze geraakt wordt en werkt dat in haar atelier uit aan de hand van schetsen, gevoel en herinnering. Hoewel de schilderijen natuurgetrouw ogen, zet ze in haar werk de werkelijkheid naar haar hand, in dienst van de compositie, harmonie of kleur. Zij verbeeldt het ogenschijnlijk gewone en toch heel bijzondere alledaagse, dat zo dicht bij ons is. Een kunstzinnig podium voor natuurlijke schoonheid die onze aandacht en zorg verdient. De innerlijke rust die Margriet ervaart in de natuur is terug te vinden in haar tekeningen en schilderijen, ze maakt landschappen, stillevens en (dier)portretten. Margriet werkt ook in opdracht.

www.margrietkroeze.nl

Carolien Laurense

12 en 13 maart 2022
Hezenes 6  

Sinds 2007 ontwerp en maak ik sieraden.
Mijn interesse werd gewekt door vintage sieraden en materialen.
Ik verwerk deze uitdagende en verrassende materialen in al mijn ontwerpen.
Elk ontwerp heeft een eigen stijl en verhaal en elk stuk is uniek.
Het is prachtig als ik mijn ontwerp zie groeien van materialen die in de huidige wegwerpcultuur gezien worden als waardeloos.
Ik werk volgens de assemblage techniek.

Met een ontwerp kan ik soms weken bezig zijn. Mijn creaties worden in laagjes opgebouwd. Het is een groeiproces.
Oude familiesieraden veranderen in een nieuw ontwerp is voor mij heel bijzonder. Zo schrijft een sieraad weer een nieuwe geschiedenis en krijgt weer nieuwe glorie.

Mijn creativiteit wordt geprikkeld door elke nieuwe vondst. Oude sleutels, kettingen en broches zijn een uitdaging voor me. Zij vertellen van een leven wat ooit was en ik schrijf een toekomst met mijn ontwerpen.

Caroline Laurense.          Recycled-Jewels

Piet-Hein Zijl
9 en 10 april 2022
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7  

Piet-Hein Zijl (1946, Koog aan de Zaan) tekent, dicht en speelt piano (klassiek). Van oorsprong onderwijzer, legde de inwoner van Uffelte (sinds 2017) zich toe op etsen vanaf 1968.
In 1975 gaf uitgeverij Waanders een prentenboek uit met zijn tekeningen, ‘Kijk op kastelen’. In 1981 illustreerde hij ‘Onvoltooid verleden’, een populairwetenschappelijk werk over de geschiedenis van de Zaanstreek.

Als sneltekenaar was hij geregeld actief tijdens festivals zoals Koninginnedagen in het Amsterdamse Vondelpark en Rembrandtfestivals (Leiden 2005 en 2006, Amsterdam 2016).
In onze gemeente deed hij dit tijdens Montmartre Ruinen en Bourgondisch Westerveld (profielportretten in pen tegen een kleine vergoeding). In het Dorpshuis, te midden van eigen werk en dat van andere Westervelders, hoopt hij op nieuwe klandizie. Zijn onderwerpen zijn landschappen en stads- of dorpsgezichten en weergaven van musici, traditioneel van opzet maar met een eigen handschrift. Hij was gastexposant in Dwingeloo in 2019.

Trees van Es
9 en 10 april
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7  

Ik heb mijn 4 jarige opleiding gevolgd bij Crejat in Alkmaar. Tijdens deze lessen werden verschillende technieken behandeld. Hier heb ik ontdekt dat mijn voorkeur uitgaat naar druktechnieken. In 2016 heb ik kennis gemaakt met de zeefdruktechniek in het Drukkerijmuseum Meppel. De zeefdrukafdeling in het museum is nu mijn werkplek voor het maken van zeefdrukken en het geven van cursussen en workshops. Daarnaast maak ik thuis in mijn atelier linoleumdrukken, etsen en werk gesneden uit papier, opgebouwd in verschillende lagen. Door de verschillende lagen ontstaat er diepte in dit werk.

Het thema van mijn werk is onderweg. De gewone beelden die iedereen onderweg tegenkomt zet ik om in een beeld die wel herkenbaar is, maar toch zo dat je je afvraagt wat je nu daadwerkelijk ziet. Ik werk graag aan de hand van eigen foto’s en ben altijd op zoek naar strakke vormen en sprekende kleuren.

www.tvdb60.nl
[email protected]

Anja van Veen
9 en 10 april
Dorpshuis Hart van Diever – Westeres 7  

Ik ben een geboren en getogen Dwingeler.  Sinds vorig jaar is het atelier omgedoopt naar Kunstwark. Terug naar de Drentse roots, terug naar de basis. Een nieuwe start.

“KUNSTWARK: Kunst maken is hard werken. Hard werken aan je beeldende proces, maar ook hard werken aan jezelf en terugkomen bij je oorspronkelijke ik.”

Voor de kunstwerken maak ik veelal gebruik van viltwerk. Het ambachtelijke proces, de vorming en binding van de vezels onder je handen, de meditatieve staat die het oproept, maakt het een zeer boeiend en divers materiaal. De thema’s van mijn kunstwerken zijn heel verschillend als ook de verschijningsvormen.  Momenteel bestaat mijn werk veelal uit uitvaart- en herinneringsproducten.

Naast het eigen beeldende werk zijn er ook mogelijkheden voor het volgen van viltworkshops.
Binnen het atelier kan in overleg iets gemaakt worden door jezelf, voor jezelf of voor een ander. Ik begeleid je bij je keuzes en waar je behoefte aan hebt.
Ook is het mogelijk iets te laten maken in opdracht.

Trees Stegeman
9 en 10 april
Hezenes 6

Specialiteit klei. Verwerkt vaak humor in haar werk. Haar werkstukken roepen bij velen een glimlach op, het werk is meestal niet geglazuurd en blijft dicht bij de basis.