Deelnemers 2022

Guido Bouwhuis
De Wringen 21  Dieverbrug

Meubelmaken is een prachtig en veelomvattend vak.

Binnen dit vakgebied hou ik me vooral bezig met de traditionele ambachtelijke houtbewerkingstechnieken zoals houtdraaien, snijden, fineren, e.d. Deze technieken zijn onontbeerlijk voor vakkundige restauratie van antiek meubilair. Bij restauraties werk ik met de traditionele “warme lijm”. Beenderlijm voor de constructies en huidenlijm voor het fineerwerk.

Voor het maken van nieuwe meubelen gebruik ik naast massief hout ook plaatmateriaal, al dan niet voorzien van fineer. Hiermee kan ik sneller en dus voordeliger werken.

Het werkaanbod is zeer gevarieerd; Meubelrestauratie, schadeherstel en maatwerk meubelen. Hierdoor blijft het werk boeien en kom ik regelmatig voor nieuwe uitdagingen te staan. Mocht u geïnteresseerd zijn en het leuk vinden mijn meubelmakerij van binnen te bekijken dan bent u welkom op de “open atelier dagen” van Rondje Diever.
www.guidobouwhuis.nl

Nel Vredenburg
Vlasstraat 11

De beelden zijn gemodelleerd op een basis die gedraaid is op een draaitafel. Na het droogproces biscuit gebakken, geglazuurd en afgebakken in een raku-oven tot 1000 graden. Tot slot worden ze ondergedompeld in koud water, wat een prachtig craquele geeft.

Nel Vredenburg woont sinds twee en een half jaar  in Diever. Na acht jaar in Frankrijk te hebben gewoond en gewerkt, heeft ze nu haar atelier in dit pittoreske dorpje in Drenthe geopend. In haar atelier worden cursussen en workshops gegeven voor jong, oud, gevorderden en beginners.

Floor Gaasbeek
Vlasstraat 11

Floor Gaasbeek doet mee aan Rondje Diever, Kunst en Ambacht. Zij heeft o.a. schilderen en zijde-schilderen als hobby. Zij bewerkt glasobjecten met door haar zelf beschilderde zijde. Haar werken zijn te zien tijdens het rondje Diever op de locatie Vlasstraat 11.

Jen van Wijngaarden

Galerie Van W&W   Steenwijkerweg 2

Aan de rand van het gezellige dorpje Diever, heeft Jen van Wijngaarden samen met Erik Weterings eind 2019 een galerie geopend: Galerie Van W&W. Jen heeft een sterke band met Afrika, vanaf haar vroege jeugd zwerft ze soms maanden door Zuidelijk Afrika waarbij ze haar passie voor fotografie heeft ontdekt. Ze is zelfs met een jeep van Groningen naar Kaapstad gereden. Familie daar en een schoolproject blijven haar binden aan Zuid-Afrika. Reislustig als ze is, ook bezoekt ze ook graag andere delen van de wereld, getuige haar vele wildlife- en natuurfoto’s.
E-mail : [email protected]

Erik Weterings
Galerie Van W&W   Steenwijkerweg 2

Erik Weterings heeft samen met Jen van Wijngaarden de Galerie Van W&W aan de Steenwijkerweg 2 In Diever. Erik  schildert al meer dan 20 jaar en heeft veel geleerd van schilderen met andere kunstenaars, cursussen, kijken en doen. Nu hij niet meer hoeft te werken, kan hij nog meer tijd besteden aan het schilderen zelf, heerlijk.

“Lang geleden ben ik begonnen met aquarelleren. Daarna ben ik met olieverf verder gegaan, zonder het aquarelleren helemaal vaarwel te zeggen. Recent verdiep ik me in de fijnschildertechniek. Ik maak vaak kleine figuratieve schilderijtjes maar heb ook wel grotere werken geschilderd. Onderwerpen zijn heel divers, maar ik heb toch ontdekt hoe leuk het is om vogeltjes te schilderen”.
E-mail: [email protected]

Korenmolen De Vlijt
Oldendiever 35

Aan de rand van Diever staat sinds 1882 de ‘Achtkante Stelling Korenmolen’ De Vlijt. Deze molen stond oorspronkelijk in Friesland en is in 1882 verplaatst naar Oldendiever en herbouwd door molenbouwer Ritzen uit Diever. Bij de herbouw is veel houtwerk van een verbrande molen gebruikt. Dit is te zien aan een aantal balken met brandsporen, voornamelijk in de balklagen van de stenen romp. De molen uit Friesland was van een oudere datum, want op een van de achtkantstijlen staat het jaartal 1823. De molen kreeg in 1929 een gietijzeren as uit 1852, afkomstig van de molen uit Uffelte. Vóór 1929 had de molen een houten bovenas. Het wiekenkruis was Oud Hollands ‘opgehekt’ met wind- en steekborden.

De molenaar is Meint Noordhoek. Iedere zaterdag maalt hij en is de molen volop in bedrijf. Hij wordt daarbij geassisteert door hulpmolenaars Roelof van Wester en Jan Dekker. Op de dag dat de molen in bedrijf is zijn diverse producten verkrijgbaar.

Ria Bontje
Waardeel 1

Ria Bontje maakt schalen, vazen, bollen, bakjes en andere objecten van aardewerk, meestal ronde, organische vormen. Deze handgevormde werken worden voorzien van glazuur en/of worden gedecoreerd met (gekleurde) slibs, engobe en soms oxides. Ria experimenteert tevens met verschillende glazuren en texturen. Ook andere technieken, zoals stoken van werkstukken in een olieton, heeft haar gegrepen. Van dit alles zijn voorbeelden te zien.

Veel van Ria’s keramiek start vanuit een basisplan en al werkende ontstaat het product onder haar handen. Daarbij durft zij af te wijken van wat zij in haar hoofd had. En dan de (keramiek)ovens: die gaan ook zo hun eigen gang, zodat het uiteindelijke werkstuk dikwijls een aangename verrassing is.

www.riabontje.exto.nl

Jenny Nes
Broekemastraat 21

Jenny schildert met acryl en olieverf op papier, hout en doek. Ze heeft zowel grote schilderijen (120×120) als kleine schilderijen (10×10) in kleurige en warme composities.

Haar stijl is te herkennen door het gedurfde kleurgebruik en de sterke gelaagdheid. Kleurrijk in dik opgebrachte lagen verf en een mix tussen realistisch en abstract. Ze geeft aan meerdere groepen schilderles en organiseert in de zomerperiode workshops ‘Schilderen op steigerhout of doek’ in haar sfeervolle tuin achter het atelier. Bij Jenny kunt u ook terecht voor Kunstuitleen.
www.jennynes.nl

Jaap Mones
Broekemastraat 21

Beelden uit steen. Na zijn pensionering is Jaap begonnen met beeldhouwen. Door hakken, zagen en polijsten ontstaan er mooie beelden, van speksteen, albast en serpentijn. De beelden die Jaap maakt zijn realistisch en semi-abstract.

Greet Daleman
Broekemastraat 34

Creativiteit is altijd een onderdeel van haar leven geweest. Na haar pensionering is ze zich gaan toeleggen op het nat-vilten, leer bewerken en ecoprinten. 

Door wol te bewerken met water en zeep en al dan niet te combineren met zijde, rubber of ander materiaal, ontstaan prachtig gekleurde sjaals, sieraden, hoofdbanden, objecten.

Voor de leerbewerking wordt gebruik gemaakt van gerecycled leer met als resultaat: tasjes, etui’s portemonnees.

Ecoprinten op zijden sjaals is een leuke uitdaging met verrassende uitkomsten. Hiervoor worden bladeren op de sjaals gelegd en in combinatie met ecologische (verf)stoffen opgerold en gedurende enige tijd gestoomd.

Antje Jager
Kalteren 1     GESLOTEN 

Antje is na vele jaren nijvere arbeid verhuisd en gestopt met het maken van keramiek.

Lidia van Woerden
Bisschopshof 36

Lidia van Woerden
Lidia tekent en borduurt mandala’s.
Lidia heeft 2 boeken uitgebracht:
* Basisboek mandala tekenen
* Basisboek chakra tekenen

Cor van Doorn
Roedenbergen 14

Sinds ik met pensioen ben, ben ik gaan tekenen.
Ik teken niet uit de vrije hand, maar ik maak van het voorbeeld dat ik ga tekenen een copy op mijn tekenbord.
Ik geef met potlood en tekenliniaal stippen aan, daarvan maak ik een schets op een A3 formaat.
Daarna kleur ik de schets in met pastelkrijt (potloden).
Ik bewaar de schetsen in een album.
Ik teken in het bijzonder landschappen, vogels en andere dieren.
Ik doe mee met het rondje Diever, omdat ik mijn tekeningen graag aan anderen wil laten zien.
Ook is het mogelijk om mijn ingelijste tekeningen te kopen.

Telefoonnummer 0521785721

Wemke de Jong
Atelier By Wemke         Hoofdstraat 42a

Encaustic is één van de oudste schilderkunsten die bestaat. Bijenwas wordt met behulp van een hittebron verwarmd en aangebracht op een ondergrond.

De verwondering die ontstaat bij het smelten van de kleuren, de mogelijkheden, de magie, ‘het ontstaan van’ is bijzonder. Schilderen is een spiegel van de ziel.

Mijn schilderingen zijn als een dagboek voor mij. Werelden waarin van alles te zien is en te ontdekken. Waarbij je geraakt kunt worden door kleur, magie en (h)erkenning.

Zowel online als in het atelier kun je alle benodigdheden aanschaffen om zelf aan de slag te gaan. Volg een workshop of cursus in het atelier.
Kom langs voor een live demo, ik vertel je graag mijn verhaal.

www.schilderenmetbijenwas.nl

PS: in het Atelier vind je naast Encaustic ook een prachtige collectie zuivere edelstenen en mineralen, Art of Nature!

Bij Hare Majesteit
Hoofdstraat 50

In de schuur van het oude Schultehuus in het centrum van Diever vindt u Bij Hare Majesteit: een atelier/winkel voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We hebben een enorme keus aan kleine cadeautjes, houten speelgoed maar ook sfeervolle woonaccessoires. Daarnaast maken we ook creatieve producten in het atelier, zoals verjaardagslingers met eigen naam, unieke lampen of prachtige handgemaakte figuren, schalen en sieraden.

Wereldwinkel Diever
Hoofdstraat 52

Wereldwinkel Diever — voor cadeaus met een verhaal. De Wereldwinkel van Diever verkoopt Fairtrade producten; levensmiddelen en cadeauartikelen. In ons uitgebreide assortiment vind je handgemaakte vilten sjaals, veel sieraden zoals de keramiek sieraden van Kazuri, tassen, beelden van brons, hout en steen. Een leuke winkel waar je niet gauw uitgekeken raakt!

www.wereldwinkeldiever.nl

Ernest Mols
van Osstraat 4   GESLOTEN IN APRIL

Wordt al jong gegrepen door de wonderlijke verschijningsvormen. De natuur is fascinerend en goed kijken de basis voor een tweetal jaren wetenschappelijk onderzoek naar algen op het Limnologisch Instituut in Nieuwersluis. Ook met de technische aspecten als bronsgieten, waaruit de passie voortvloeit eigen beelden te vormen en te gieten. Autodidact wat betreft ideeën en vormgeving, bronsgieter Rien Prinsen als leermeester bij het gieten. Ervaring wordt vooral opgedaan met het vervaardigen van bronstijd replica’s. In de vrije tijd ontstaan de bronzen sculpturen. Altijd is er de verwondering een mooie situatie te treffen die niet mag ontsnappen aan een tijdelijke vastlegging in aquarel of acryl. Natuur is de onuitputtelijke ideeënbron

Gerdien Halfman
Hezenes 6a

Mensen kijken.
Vijftien jaar geleden heb ik de kunst weer opgepakt. Na een werkzaam leven in decorbouw en interieur, ben ik me gaan focussen op het portret. In Londen ben ik begonnen met portretten in metaal. Het cortenstaal beperkte me eerst, maar gaf ook een extra uitdaging. Het stugge materiaal bracht abstractie. Ik ging opeens naar de essentie die ik zocht.
Het leven zit vol beperking, maar ik merk dat juist deze weerstand me veel opleverde. Ik ging op zoek naar mogelijkheden. Geweldig.

Ik wil de mens laten zien. Soms subtiel, soms met grootse gebaren. Mijn metaalfiguren proberen te vangen wat ons innerlijk én ons lijf uitdrukt. Nieuwsgierigheid, verbazing of juist die eenzaamheid.  In deze tijd waarin we zó verwijderd zijn van elkaar, komt deze subtiele ontdekkingstocht naar de essentie van de ander op een mooi moment.

Ook mijn nieuwe atelier en expositieruimte, onder Hotel Restaurant Villa BlauwHemel is ontstaan door het zoeken naar de mogelijkheden!

www.gerdienhalfman.nl