Deelnemers

Guido Bouwhuis

Na mijn opleiding aan de MTS voor meubilerings- en houtbedrijven te Rotterdam en een aantal jaren werken bij verschillende bedrijven aldaar besloot ik in 1997 voor mezelf te beginnen. Dit wilde ik niet in Rotterdam maar in een rustiger omgeving. Zo kwam ik vanuit het hectische westen in het prachtige Drenthe terecht. Eerst op de Hoofdstraat in Diever en sinds 2006 in mijn eigen bedrijfsruimte op het kleinschalige bedrijventerrein te Dieverbrug. In deze jaren heb ik me vooral bezig gehouden met de traditionele ambachtelijke houtbewerkingstechnieken zoals houtdraaien, snijden, fineren, e.d. Deze technieken zijn onontbeerlijk voor vakkundige restauratie van antiek meubilair. Bij restauraties werk ik met de traditionele “warme lijm”. Beenderlijm voor de constructies en huidenlijm of konijnenlijm voor het fineerwerk. Deze lijm bestaat uit een droge stof die eerst een nachtje in koud water moet staan. Daarna moet het “au-bain-marie” worden verwarmd en is het klaar voor gebruik. Een van mijn specialisaties is het op traditionele wijze aanbrengen van fineer. Op de foto hieronder ziet u nieuw aangebracht wortelnoten fineer op de bovenkant van een commode. De vier vellen fineer worden gespiegeld tegen elkaar aan gelegd zodat er een kruisnaad ontstaat. De van nature voorkomende gaten in het fineer worden opgevuld waarna het geheel verder kan worden afgewerkt. In dit geval met een poriënvuller, politoer en uiteindelijk een laagje bijenwas. Ook bij het maken van nieuwe meubelen gebruik ik deze ambachtelijke technieken. In principe kan ik hiermee alle vormen maken. Dit geeft een grote vrijheid qua vormgeving. Naast massief hout gebruik ik ook plaatmateriaal, al dan niet voorzien van fineer. Hiermee kan ik sneller en dus voordeliger werken. Al met al is het werkaanbod zeer gevarieerd ; Meubelrestauratie, schadeherstel en maatwerk meubelen. Hierdoor blijft het werk boeien en kom ik regelmatig voor nieuwe uitdagingen te staan. Mocht u geïnteresseerd zijn en het leuk vinden mijn meubelmakerij van binnen te bekijken dan bent u welkom op de “open atelier dagen” van Rondje Diever.

Guido Bouwhuis
De Wringen 21, 7984 NL Dieverbrug
www.guidobouwhuis.nl

Galerie Van W&W

Aan de rand van het gezellige dorpje Diever hebben wij in de tuin van ons huis sinds eind 2019 een nieuwe galerie geopend : Galerie Van W&W. Jen van Wijngaarden laat daar foto’s zien en Erik Weterings schilderijtjes. Kom gerust vrijblijvend tijdens de open dagen eens langs op de Steenwijkerweg 2 in Diever. Ook leuk in combinatie met een wandel– of fietstocht in onze mooie omgeving.

Jen van Wijngaarden heeft een sterke band met Afrika, vanaf haar vroege jeugd zwerft ze soms maanden door Zuidelijk Afrika en is zelfs met een jeep van Groningen naar Kaapstad gereden. Familie daar en een schoolproject blijven haar binden aan Zuid-Afrika. Maar ook andere delen van de wereld bezoekt ze graag, getuige haar wildlife- en natuurfoto’s.

Erik Weterings schildert naast een drukke baan, nu al meer dan 20 jaar, iedere week een paar uur. Ik merk dat ik daar erg blij van word en ben daar dan ook nooit meer mee gestopt. Ik ben begonnen met aquarel schilderen, maar gebruik nu vooral olieverf. De laatste 3 jaar heb ik in Groningen gewerkt als docent Chemische Technologie en dit gecombineerd met schilderen aan de Noorder Ateliers. Na een cursus fijnschilderen probeerde ik hier weer wat losser te schilderen. De onderwerpen voor schilderijen kunnen heel verschillend zijn, maar ik vind vogels schilderen toch wel heel erg leuk.

Galerie Van W&W
Steenwijkerweg 2
7981 LV Diever
erikweterings@gmail.com
JenvanW@hotmail.com
0614581335 (Erik)
0623999629 (Jen)

Jenny Nes

Jenny schildert met acryl en olieverf op papier, hout en doek. Ze heeft zowel grote schilderijen 120×120 en kleine schilderijen 10×10 in kleurige en warme composities.

Haar stijl is te herkennen door het gedurfde kleur gebruik en de sterke gelaagdheid. Kleurrijk in dik opgebrachte lagen verf en een mix tussen realistisch en abstract. Ze geeft aan meerdere groepen schilderles en organiseert in de zomerperiode workshops Schilderen op steigerhout of doek in haar sfeervolle tuin achter het Atelier. Bij Jenny kunt u ook terecht voor Kunstuitleen.

Jenny Nes
www.jennynes.nl
Broekemastraat 21
Diever

Jaap Mones

Beelden uit steen. Na zijn pensionering is Jaap begonnen met beeldhouwen. Door hakken, zagen en polijsten ontstaan er mooie beelden, van speksteen, albast en serpentijn. De beelden die Jaap maakt zijn realistisch en semi-abstract.

Jaap Mones
Broekemastraat 21
Diever

Floor Gaasbeek

Floor Gaasbeek doet mee aan Rondje Diever, Kunst en Ambacht. Zij heeft o.a. schilderen en zijde-schilderen als hobby. Zij bewerkt glasobjecten met door haar zelf beschilderde zijde. Haar werken zijn te zien tijdens het rondje Diever op de locatie Vlasstraat 11.

Lidia van Woerden

Lidia van Woerden begon 25 jaar geleden met het tekenen van mandala’s. Gegrepen door de prachtige resultaten en de enthousiaste reacties van de mensen om haar heen is zij zich in het mandala tekenen gaan verdiepen en na een driejarige opleiding is zij zelf les gaan geven. Ze tekende honderden mandala’s en ontwikkelde haar eigen lesmateriaal gestoeld op haar praktijkervaring.

Lidia van Woerden

Zandroos
Bisschopshof
7981 ED Diever

Nel Vredenburg

De beelden zijn gemodelleerd op een basis die gedraaid is op een draaitafel. Na het droogproces biscuit gebakken, geglazuurd en afgebakken in een raku-oven tot 1000 graden. Tot slot worden ze ondergedompeld in koud water, wat een prachtig craquele geeft.

Nel Vredenburg woont sinds een half jaar in Diever. Na acht jaar in Frankrijk te hebben gewoond en gewerkt, heeft ze nu haar atelier in het pittoreske dorpje in Drenthe geopend. In haar atelier worden cursussen en workshops gegeven voor jong, oud, gevorderden en beginners.

Greet Daleman-Dekker

Mijn naam is Greet Daleman-Dekker. Ik ben een Dieverse, geboren en getogen in dit mooie Drentse dorp. De laatste 22 jaar van mijn arbeidzame leven was ik werkzaam in een sglvg/tbs instelling. In de afgelopen jaren ben ik me gaan toeleggen op de vilttechniek: ik maak o.a. sjaals, hoedjes, hoofdbanden, sieraden en werk ook met leer: portemonnee, tassen. Door het volgen van cursussen, verrijk ik mijn vilttechniek.

Connie Kieft

14 en 15 maart ben ik Connie Kieft gastexposant bij Nel Vredenburg Vlasstraat 11

Mijn werk is ook te vinden op www.trimsalonperrofeliz.nl onder het kopje Perro feliz art.

Fenna Kieft

Ik fotografeer het liefste mens en dier en de natuur. Schilderijen met acrylverf.

14 en 15 maart ben ik gastexposant bij Nel Vredenburg Vlasstraat 11 in Diever

Antje Jager

Galerie ; kom es kieken”
Van niets iets maken, dat doe ik al mijn hele leven.
Al sinds mijn jeugd zie ik vormen en kleuren om mij heen.
Ik probeer er met verschillende materialen mijn eigen invulling aan te geven.
De laatste jaren werk ik met klei en glazuren. Voorwerpen en
figuren bedenken en daar de juiste pigmenten bij te zoeken.
Het is voor de kunst om de juiste kleur en nuance op de juiste
vorm aan te brengen .Dat is voor mij de kunst.
“ het glazuur op het leven.”

Marcella Kleine

Achttien jaar geleden streek Marcella Kleine – na in binnen- en buitenland te hebben gewoond – met haar gezin neer in het mooie Diever. Een inspirerende plek, want hier kreeg haar passie voor schrijven vorm. Inmiddels zijn er dertien boeken van haar hand verschenen: waargebeurde verhalen, spannende romans en thrillers. De boeken zijn ook als e-book en (binnenkort) als luisterboek verkrijgbaar. Daarnaast schrijft Marcella gedichten en – op verzoek – korte verhalen voor verzamelbundels en radioprogramma’s. Een aantal van haar gedichten zijn speciaal voor de kunstkaarten van kunstschilderes Jenny Nes geschreven. Marcella Kleine werkt ook als cliëntvertrouwenspersoon voor de zorg in Noord-Nederland. Voor meer informatie over haar boeken: www.marcellakleine.nl

Ingeborg Kool

Ingeborg Kool werkte ruim tien jaar als professioneel ambachtelijke lijstenmaker voor een gerenommeerde lijstenmakerij in Amsterdam. Voor particulieren, kunstenaars, fotografen en galeries maakte zij lijsten op maat en naar eigen ontwerp.

In het dorpshuis De Vlasbargn in Uffelte heeft Ingeborg nu haar Koolmees Lijstenmakerij gevestigd. Hier kunt u terecht voor passe-partout, wissellijsten, handgemaakte lijsten en restauraties. Kijk op de website voor meer informatie.

www.koolmeeslijstenmakerij.nl

Wereldwinkel Diever

Wereldwinkel Diever — voor cadeaus met een verhaal. De Wereldwinkel van Diever verkoopt Fairtrade producten; levensmiddelen en cadeauartikelen. In ons uitgebreide assortiment vind je handgemaakte vilten sjaals, veel sieraden zoals de keramiek sieraden van Kazuri, tassen, beelden van brons, hout en steen. Een leuke winkel waar je niet gauw uitgekeken raakt!

Kruisstraat 8 Diever — www.wereldwinkeldiever.nl
Wereldwinkel Diever — voor cadeaus met een verhaal

Uylenbal

Sinds 2017 is In den Uylenbal gevestigd in Diever aan de Peperstraat. Op het gebied van wonen en kado is er een veelzijdig assortiment te vinden.

Tevens is er een groot aanbod op geur gebied en is er kleding met accessoires te koop. Buiten en binnen kan je heerlijk genieten van een lekker koffie of thee! Laat je verrassen en kom snel langs!!

In den Uylenbal
Peperstraat 13
7981AT Diever

Hare Majesteit

Als klant word je geïnspireerd door creatieve ideeën en je ontdekt geheel nieuwe toepassingen. De winkel is bovenal een leuke en sfeervolle plek om te shoppen. En natuurlijk word je geholpen door vriendelijk personeel die het cadeau net even iets anders inpakken dan je in een reguliere cadeauwinkel gewend bent, zodat je zeker weet dat je aankoop een uniek geschenk is.

Ria Bontje

Ria Bontje maakt schalen, vazen, bollen, bakjes en andere objecten van aardewerk. Ria maakt meestal ronde, organische vormen. Deze handgevormde werken worden voorzien van glazuur en/of worden gedecoreerd met (gekleurde) slibs, engobe en soms oxides. Ria experimenteert tevens met verschillende glazuren en texturen. Ook andere technieken, zoals stoken van werkstukken in een olieton, heeft haar gegrepen. Van dit alles zijn voorbeelden te zien.

Veel van Ria’s keramiek start vanuit een basisplan en al werkende ontstaat het product onder haar handen. Daarbij durft zij af te wijken van wat zij in haar hoofd had. En dan de keramiekoven: die gaat ook zo zijn eigen gang, zodat het uiteindelijke werkstuk dikwijls een aangename verrassing is. Tijdens Rondje Diever bent u van harte welkom in het atelier en ook in de tuin zal het een en ander te zien zijn. Ria zal u bovendien enthousiast vertellen hoe haar werk tot stand komt, de techniek van het boetseren, het decoreren, de oven-stook en dergelijke.

www.riabontje.exto.nl

Ernest Mols

Wordt al jong gegrepen door de wonderlijke verschijningsvormen. De natuur is fascinerend en goed kijken de basis voor een tweetal jaren wetenschappelijk onderzoek naar algen op het Limnologisch Instituut in Nieuwersluis. Ook met de technische aspecten als bronsgieten, waaruit de passie voortvloeit eigen beelden te vormen en te gieten. Autodidact wat betreft ideeën en vormgeving, bronsgieter Rien Prinsen als leermeester bij het gieten. Ervaring wordt vooral opgedaan met het vervaardigen van bronstijd replica’s. In de vrije tijd ontstaan de bronzen sculpturen. Altijd is er de verwondering een mooie situatie te treffen die niet mag ontsnappen aan een tijdelijke vastlegging in aquarel of acryl. Natuur is de onuitputtelijke ideeënbron

Molen De vlijt

Tijdens Rondje Diever Kunst en Ambacht is de molen ook geopend op de zaterdagmiddag 8 febr. 14 maart en 11 april.

Luister, harde zuidwestenwind over de Meulakkers en de Blikken. De wieken draaien er stevig op los en houden het bovenwiel op gang. De houten kammen van het bovenwiel grijpen krakend in de houten kammen van de bonkelaar, die via de koningsspil en de steenspil de loper aandrijft en zo het koren maalt. Een machtig hoor- en schouwspel voor jong en oud.

Op de rand van Oldendiever, op de Meulakkers, staat en werkt sinds 1882 de ‘Achtkante Stelling Korenmolen’ De Vlijt. Deze molen stond oorspronkelijk in Friesland en is in 1882 verplaatst naar Oldendiever en herbouwd door molenbouwer Ritzen uit Diever. Bij de herbouw is veel houtwerk van een verbrande molen gebruikt. Dit is te zien aan een aantal balken met brandsporen, voornamelijk in de balklagen van de stenen romp. De molen uit Friesland was van een oudere datum want op een van de achtkantstijlen staat het jaartal 1823. De molen kreeg in 1929 een gietijzeren as uit 1852 afkomstig van de molen uit Uffelte. Vóór 1929 had de molen een houten bovenas. Het wiekenkruis was Oud Hollands ‘opgehekt’ met wind- en steekborden.

De molenaar is Meint Noordhoek. Iedere zaterdag maalt hij en is de molen volop in bedrijf. Hij wordt daarbij geassisteert door hulpmolenaars Roelof van Wester en Jan Dekker. Op de dag dat de molen in bedrijf is zijn de volgende producten verkrijgbaar:

Tarwe volkorenmeel (biologisch) Tarwe volkorenmeel (gewoon)van beiden ook bloem Pannenkoekenmix,  Spelt,  Roggemeel, Boekweit. Allemaal (h)eerlijke producten.

De molen bezichtigen? Nou, dat kan op elke zaterdag wanneer de molenaar aan het werk is. Doordeweeks is op verzoek ook een rondleiding mogelijk. U bent van harte uitgenodigd ons interessant stuk erfgoed te komen bezichtigen. Kom aan of maak een afspraak.

Trees van Es – van den Bos

ik heb mijn 4 jarige opleiding gevolgd bij Crejat in Alkmaar. Tijdens deze lessen werden verschillende technieken behandeld. “Daardoor heb ik ontdekt dat mijn voorkeur uitgaat naar druktechnieken. Linoleumdruk heeft mijn voorkeur. Hierin kun je veel experimenteren met drukken met verschillende inkten en snij technieken. Daarnaast maak ik werk gesneden uit papier. Daarin probeer ik de opbouw in lagen net als bij linoleumdrukken ook toe te passen. Hierdoor ontstaat een interessant beeld wat je in lagen opbouwt waardoor er diepte in ontstaat. in 2016 heb ik kennis gemaakt met de zeefdruktechniek tijdens een workshop in het Drukkerijmuseum Meppel. Daarna ben ik vrijwilliger geworden in dit museum. Zij geven mij de mogelijkheid om gebruik te maken van hun zeefdrukapparatuur en daar mijn eigen kunstwerken te maken.

Thema werk
Het thema van mijn werk is onderweg. De gewone beelden die iedereen onderweg tegenkomt zet ik om in een beeld die wel herkenbaar is, maar toch zo dat je je afvraagt wat je nu daadwerkelijk ziet. Ik werk graag aan de hand van eigen foto’s. Deze foto’s bewerk ik eerst op de computer met verschillende foto bewerkingsprogramma’s om te kijken wat voor effecten je krijgt met kleuren, lijnen en vormen. Ik ben vaak op zoek naar strakkere vormen en sprekende kleuren. Gedetailleerd werk heeft niet mijn voorkeur.”

www.tvdb60.nl
tvdb60@kpnmail.nl